Hemsidor

http-sidor kommer visas som osäkra

Google visar alla http-sidor som osäkra från och med juli 2018. Marcus Sandström delar med sig sina bästa tips om hur du går över till https.
Självklart kan vi hjälpa dig om du inte vill/kan göra det själv!

Hur du uppdaterar till HTTPS för att inte förlora positioner på Google

Hur du byter till HTTPS utan att förlora positioner på Google.

Okej hur viktigt är det egentligen att byta till HTTPS? Det har varit på agendan en längre tid och huruvida viktigt det är att byta till HTTPS eller inte. Det är en självklarhet för E-handlare som hanterar känsliga uppgifter men på grund av Googles senaste uppdateringar så är det nu viktigt för alla.

Förra året gick nämligen Google ut med att det snart kommer att börja visa en varning i adressfältet för hemsidor som inte har HTTPS.
Då ser det ut så här:

Vi har redan nu upptäckt hur vissa sidor börjat visa den gråa “Not Secure” eller på svenska “Osäker” varningen så Google håller uppenbarligen på att rulla ut uppdateringar i skrivandes stund.

Inom kort kommer alla sidor som inte har https få en röd varning som säger “Not secure”.
Som du kanske förstår så blir detta ett problem då folk vill inte använda en hemsida vart det står “Not Secure” på i röd text.

Vad gör vi åt detta?

Så hur gör vi för att lösa det här? Jo, nu kanske du tänker “det är ju bara att köpa ett https certifikat och så kör vi!”. MEN tyvärr så är det inte riktigt så enkelt. Låt mig förklara varför.

Din hemsida består av ett visst antal undersidor och tillika olika URL:er (adresser). T.ex
http://www.hemsida.se/byxor och http://www.hemsida.se/strumpor

Google indexerar varje undersida för sig och vad som sker när du byter till https:// är att varje URL faktiskt ändras. Alltså till https://www.hemsida.se/byxor och https://www.hemsida.se/strumpor

Det gör Google förvirrad. Så på ungefär samma sätt som när du byter till en helt ny hemsida med helt nya URL:er så måste du förklara för Google att “den här nya adressen om strumpor” är samma sak som den här “gamla adressen om strumpor”.

Annars kommer du att försämra dina placeringar på Google.

Så här gör du:

1. Planera för flytten

“Crawla” din hemsida
Detta behöver du göra för att få en översiktsbild och för att senare kunna se att alla URL verkligen har vidarebefordrats rätt.

Det kan du göra med ett verktyg som heter Screaming Frog för att få fram samtliga URL. Du kan också få fram om du har några interna länkar som behöver rättas till.

Välj ett HTTPS certifikat
Det är en djungel med olika certifikat, vi jobbar med RapidSSL men välj det som passar bäst för dig och din hemsida och installera det. Priserna ligger på allt från några hundra till några tusen kronor per år.


Spara dina sökords placeringar

För att kunna mäta hur flytten har gått så behöver du veta vilka placeringar du har idag på Google. Välj t.ex ut dina 50 viktigaste sökord och sätt in dom i t.ex AWR Cloud, Wincher eller RankTracker.

2. Själva flytten

Det här är ju den kritiska delen, men har du gjort förberedelserna rätt så kommer det att gå fint.

Nu installerar du HTTPS på servern och gör så kallade “301:or” från varje gammalt URL utan HTTPS till varje nytt URL med HTTPS.

Vissa CMS gör detta med automatik men det är väldigt viktigt att kontrollera och se till att det blivit rätt.

3. Efter flytten

Efter flytten så behöver du kolla att allt blev rätt, att olika verktyg blivit uppdaterade och att allt fungerar som det ska.

Det kan göra med hjälp av vår checklista:
Använd Screaming Frog så att du kan crawla sidan och verifiera att samtliga HTTPS URL:er är åtkomliga och visas utan problem. Jämför med tidigare crawlad version.
Se till att http vs https samt www. Vs. icke-www är korrekt implementerat. Vissa siter har två versioner, både “www” och inte “www”. Det ska inte existera två versioner.
Ladda upp en ny site map (länk till vad site map är) med de nya HTTPS URL:erna
Ladda upp en ny robots.txt med de nya HTTPS URL:erna
Uppdatera Google Analytics så att det är inställt på HTTPS
Uppdatera annonser så som Google och Facebook så att de nya URL:erna finns där.
Använd ditt verktyg du använde tidigare för att gå igenom hur dina sökord rankar på Google och kontrollera hur det ser ut.

Det här är en förenklad genomgång av stegen så att du ska få en översikt i grunderna. Vill du nå mer teknisk information, så tipsar jag dig om att kolla in den här bloggposten för att veta mer.

Lycka till!

Gästbloggsförfattare är Marcus Sandström på Viseo.