Google, SEO / Analys

Google Analytics 4

Bärbar dator som visar startsidan på Google Analytics

Google stänger ner Universal Analytics  den 1 juli 2023. Istället tar Google Analytics 4  över.

 

Ny datamodell i Google Analytics 4 (GA4)

Nya Google Analytics 4 (GA4) samlar in data på ett nytt sätt än tidigare. Till exempel styrs inte GA4 av sessioner längre, utan händelser, förmodligen för att anpassa sig efter de nya lagar och regler, bland annat GDPR och Schrem 2 som Universal Analytics inte fullt ut följer.

Förbättringar i Google Analytics 4:

FÖRBÄTTRAD DATASEKRETESS

GA4 lägger stor vikt vid datasekretess och säkerhet. Den har inbyggda integritetskontroller och stöder branschstandardåtgärder som GDPR, CCPA och andra.

FÖRBÄTTRAD MÄTNING

GA4 erbjuder förbättrad datainsamling och precision jämfört med tidigare versioner, vilket ger mer omfattande insikter om dina besökare och deras beteende.

SÖMLÖS INTEGRERING

GA4 har utformats för att fungera sömlöst med andra Googles produkter och tjänster, vilket gör det lättare att integrera din data och effektivisera din analysprocess.

Svar på vanliga frågor

Vad är GA4?

GA4 är den senaste versionen av Google Analytics, som är en webbanalystjänst som erbjuds av Google som spårar och rapporterar webbplatstrafik. Den innehåller nya funktioner som förbättrad datastyrning, datavisualisering och maskininlärningsbaserade insikter. Den innehåller också nya funktioner som spårning över flera enheter, spårning över flera fastigheter och mätning av app- och webbdata på en enda plattform.

Vad händer om jag inte byter till GA4?

Om du inte byter till GA4 kommer din webbplats att fortsätta använda den tidigare versionen av Google Analytics (GA3). Google har dock meddelat att det så småningom kommer att avveckla GA3-versionen, så det rekommenderas att så småningom byta till GA4 för att säkerställa att du kan fortsätta använda Google Analytics för att spåra och analysera din webbplatsdata. Dessutom kan du gå miste om nya funktioner och möjligheter som är tillgängliga i GA4, som spårning över flera enheter och maskininlärningsbaserade insikter.

Vilka är fördelarna med GA4 för mitt företag?

GA4 erbjuder fördelar som förbättrad datastyrning, spårning över flera enheter, maskininlärningsbaserade insikter, app- och webbdatamätning i en enda plattform, bättre datasekretess och säkerhet, förbättrad datavisualisering. Det kommer så småningom att ta bort den tidigare versionen av GA, så det rekommenderas att byta till GA4 för att säkerställa tillgång till dessa funktioner och möjligheter.

Googles konfigurationsassistent

Om du idag använder Universal Analytics, och inte själv har vidtagit åtgärder, kommer Googles konfigurationsassistent så småningom skapa en Google Analytics 4-egendom åt dig. Google Analytics 4-egendomen har ställts in med vissa grundläggande egenskaper som överensstämmer med din Universal Analytics-egendom, men är kanske inte konfigurerad fullt ut för att nå dina specifika mål. Bäst att du vidtar åtgärder! Jag finns här för att hjälpa dig om du själv inte klarar av det!

Kan jag installera GA4 själv?

När du loggar in på ditt konto i Google Analytics visas en tydlig notis med en uppmaning att skapa en GA4-egendom.

Du kan även följa Googles beskrivning om hur du går tillväga med uppsättningen av GA4.

Gå vidare med Google Analytics 4

Att installera Google Analytics är inte så komplicerat. Du får en bit kod att klistra in på din hemsida och sedan kommer mätningen igång. Att förstå GA4 och sätta upp rätt inställningar är det knepiga. För att göra det enkelt för dig har jag satt upp ett paket för att gå över till Google Analytics 4!