Reklambyrå och Webbyrå | Ordlista
1693
page-template-default,page,page-id-1693,ajax_fade,page_not_loaded,,select-child-theme-ver-1.0.0,select-theme-ver-4.4.1,side_area_uncovered,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.5,vc_responsive

Ordlista

ReklamREKLAM är skapande och spridande av information som har till syfte att lysa upp och skapa uppmärksamhet runt idéer, varor och tjänster, samt påverka och ändra människors åsikter, värderingar eller handlingar, i första hand konsumtionsbeteende. Oftast är avsändaren ett företag, och mottagaren en konsument. Konsumenten kan vara en enskild person eller ett annat företag.
LogotypHeter det LOGOTYPE, LOGGA ELLER LOGO....eller LOGOTYP?
En gång för alla ska vi reda ut begreppen: LOGOTYP heter det på svenska, som kommer från engelskan logotype. Vi förkortar ofta till logga eller logo.
PRPR innebär, kortfattat, att man försöker skapa och vårda relationer mellan företag och kunder eller andra nyckelpersoner, både kort- och långsiktigt.
KatalogEn KATALOG är en förteckning över personer, telefonnummer, handelsvaror eller företag.
BroschyrEn BROSCHYR gör reklam för platser, evenemang, hotell, produkter, tjänster, med mera.
Grafisk designGRAFISK DESIGN är när man ger hemsidor, trycksaker, förpackningar, skyltar osv en form genom att välja typografi, bilder, färger och symboler med mera.
Grafisk formgivningGRAFISK FORMGIVNING är detsamma som grafisk design.
RGBRGB är en förkortning för färgerna rött, grönt och blått. Används bland annat för digitala produktioner (som visas på bildskärmar).
CMYKCMYK är en förkortning för färgerna cyan, magenta, gul och svart. Används vid 4-färgs tryck.
PMSPMS - står för Pantone Matching System och är ett system av färdigblandade färger. Det gör att man får exakt rätt färgnyans vid tryckning. Används vid tryck med en till tre färger.
HEXHEX - står för hexadecimal HTML- färg och består av en kod för webbsäker färg.
SökmotoroptimeringSÖKMOTOROPTIMERING kallas olika sätt att få en webbsida att synas så högt upp som möjligt bland resultaten vid sökningar på sökmotorer. Sökmotoroptimering förkortas SEO.
Page rankPAGE RANK är en algoritm för att mäta relativt informationsvärde på webbsidor.
Vad står www för? World Wide Web.
Vad betyder http://? Http står för hyper Text Transfer Protocol. Med denna text talar vi om för webbläsaren att anropa en webbserver. Det brukar gå bra utan detta kommando och webbläsaren lägger själv till http://